Yaz saati uygulamasının tüm yıla yayılması ve günlerin kısalmasıyla öğrenciler zifiri karanlıkta uyanıp alacakaranlıkta okul yoluna düşmeye başladı. Aynı durum çalışan kesim için de geçerli fakat bu durumdan en çok öğrenciler etkilendi. Veliler çocuklarının karanlıkta yollara düşmesini istemiyor, çocuklar okula giderken korkuyor. İkili eğitim yapan 9 bin 700 okuldaki çocuklar gün ağarmadan okula gitmek zorunda kalıyor. Bu da derslere olumsuz yansıyor, sabah dersleri verimsiz geçiyor. Bu konuda çeşitli platformlarda imza kampanyaları başlatıldı.
‘BU YANLIŞTAN DÖNÜN’
Yaz saati uygulamasıyla ilgili yurttaşların tepkileri sürerken, bakanlığın yeniden değerlendirme yapacağı belirtilmişti. Bakanlık yaptığı değerlendirme sonrası uygulamaya devam kararı aldı.
Karara tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, kamuoyundan uygulamaya büyük tepki olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
“Bu karar nedeniyle öğrenciler büyük mağduriyet yaşıyor. Aynı şekilde ailelerde karanlıkta çocuklarını okullarına gönderdikleri için büyük korku ve kuşku yaşıyorlar. Günlerin kısalmasıyla öğrenciler zifiri karanlıkta evlerinden çıkıyorlar. Psikolojisi bozulan öğrenciler derslerde uyuklamaya başlıyorlar. Bu şekilde ne dersten verim alabiliyorlar, ne de gece uykusundan istifade edebiliyorlar. Karanlıkta sokağa düşen çocuklarımız, madde bağımlıları, sokak köpekleri gibi unsurların tehlikesiyle baş başa kalıyorlar. Yine trafik kazası riski ise cabası.”
‘İSTANBUL’DA GÜNÜN AĞARMASI 08.22’Yİ BULACAK’
“İstanbul’da saat 08.13’te gün ağarıyor. Aralık ayının sonunda günün ağarması saat 08.22’yi bulacak. Sabah 8’de dersi başlayan öğrenciler 06:30’da uyanıyor ve 07:00’de karanlıkta yola düşüyorlar. Kış şartları nedeniyle o saatteki hava koşulları da ağır. Bakanlığın bu yanlıştan bir an önce dönmesi gerekmektedir. Kışın güne bir saat daha erken başlıyor oluşumuz, tasarruf anlamına gelmiyor. Uygulamanın devamında birçok alanda sorunlar artarak devam edecek.”
DEPRESYON VE İNTİHAR RİSKİ
“Uyanmamız günışığının beyne ulaşmasıyla uyku hormonunun (Melatonin) azalmasına bağlı olduğundan 1 saatlik farklılık bile tüm sistemlerimizi olumsuz etkiliyor. Uyanma saatimizdeki 10-15 dakikalık farklılıkların bile önemli olduğunu, 40 dakikadan fazla farklılıkların ise beyin ve kalp üzerine çok olumsuz etkileri olduğunu uzmanlar dile getiriyor.
Yaz-kış saati ayarlaması nedeniyle ilk 1 hafta, kalp krizi oranlarında yüzde 4 artış olduğunu, dikkatsizliğe bağlı trafik kazalarının ise yüzde 6 arttığı bunun ölümlere neden olabildiğini gösteriyor. Ayrıca öğrencilerin sınav başarı oranında düşüşler olduğunu gösteren çalışmalar da var. Mutluluk hormonu üretimindeki aksaklığa bağlı depresyon ve intihar girişimlerinde de artış olabiliyor.
Yetişkinlerin bile adapte olmakta zorlandığı bu uygulamada çocukların uyum sağlaması neredeyse imkansız. Saatlerin geri alınmaması, çocukların okuldan faydalanmaları gereken en az beş saatin tamamını işlevsel olarak kullanmalarına, öğrenmenin gerçekleşmesine, odaklanmaya engel unsurlardan. Bunu ben söylemiyorum, konunun uzmanları söylüyor. Bu kadar talebin ve şikayetin olduğu bir durumda bakanlığın ve dolayısıyla hükümetin bu konuda ısrar etmesinin gerekçesini merak ediyorum. Bu yanlıştan vakit kaybetmeden dönülmelidir”